Yumurta alerjisinde vücudun bağışıklık sisteminin yumurtada bulunan proteinlere karşı reaksiyon göstermektedir, IgE aracılı veya IgE aracılı olmayan yumurta alerjisi olarak adlandırılır. Bebeklerde ve küçük çocuklarda en sık görülen besin alerjilerinden biridir. Global veriler yumurta alerjisinin küçük çocukların % 0.5-2.5’ini etkilediğini göstermektedir.
Tavuk yumurtası içinde tanımlanan beş ana alerjen vardır. Bunlar;
- ovomukoid (Gal d1),
- ovalbumin (Gal d2),
- ovotransferrin (Gal d3),
- lizozim (Gal d4) ve
- albümindir (Gal d5).
Alerjenik proteinlerin çoğu, yumurta beyazında (Gal d 1-4) bulunur. Ovomukoid, ısıya ve sindirim enzimlerine karşı dirençli olması sebebiyle en alerjenik proteindir.
Yumurta Alerjisinin Belirti Ve Bulguları Nelerdir?
Yumurta alerjisi, yumurtanın veya yumurta içeren besinlerin alınmasından sonra, dakikalar veya saatler içinde ortaya çıkabilir. Çoğu bebek geç tipte reaksiyon gösterir ve cilt veya sindirim sistemini içeren belirtiler gösterir. Sindirim sistemi belirtileri kusma, karın ağrısı, uzun süreli huzursuzluk veya ağlama, ishal, dışkıda kan ve / veya mukusu içerebilir. Bebeklerde ayrıca hırıltılı solunum, sinirlilik ve büyüme geriliği de görülebilir.
Çocuğunuz yemek yemiyorsa, yorgunluk, halsizlik, ateş, şiddetli kusma veya ishal, kilo kaybı ve dışkıda kan varsa bir çocuk alerji doktoruna başvurmalısınız.
Yumurta Alerjisi Nasıl Teşhis Edilir?
Eğer çocuğunuzda alerji şüphesi varsa mutlaka ilk olarak bir çocuk alerji uzmanına başvurmalısınız. Bu süreçte öykü ve fizik muayene tanıda en faydalı yöntemlerdir. Çocuğunuzun neler yaşadığını uzmana anlatmak, detaylı besin günlüğü tutmak teşhis için çok önemlidir. Şüphelenilen besin alerjisi türüne göre çocuk alerji doktoru tarafından gerekli ise tetkikler yapılarak yumurta alerjisi tanısı konur.
Tavuk Yumurtası Ve Çapraz Reaktivite
Tavuk yumurtası alerjisinde hindi, ördek, kaz, martı ve bıldırcın gibi diğer kuş yumurtalarıyla serolojik ve klinik çapraz reaktivite gösterir. Tavuk yumurtası alerjisi olan kişilerin bu yumurtaları da tüketmemesi gerekir.
Yumurta Alerjisinde Aşı Uygulanabilir Mi?
Yumurta alerjisi olan bireyler, kızamık-kabakulak-kızamıkçık (KKK) aşısında, alerjisi olmayan bireylere göre daha fazla olumsuz reaksiyon riski taşımamaktadır. KKK aşısı tavuk fibroblast hücre kültürleri üzerinde kültürlenir ve yumurta alerjeni içermediğinden yumurta alerjisi olan kişilere güvenle uygulanır.
Yumurta Alerjisinde Beslenme Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çocuk alerji uzmanı tarafından bebeğinize tanı konulduktan sonra, besin alerjisi diyetisyeni işbirliğiyle anneye ve/veya bebeğe ;anne sütünün miktarını ve kalitesini koruyacak, hem annenin hem de bebeğin diyetinden çıkarılan besinlerin yerine ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde planlanmış bir beslenme programı hazırlanır. Bu program tedavi süresince annenin ve bebeğin gereksinimlerine göre yenilenir ve gerekli durumlarda diyet açma planı oluşturularak tedavinin en faydalı şekilde ilerlemesi sağlanır.
Yumurta alerjisi tedavisi, yumurtanın çocuğunuzun diyetinden çıkarılmasını içerir(eliminasyon diyeti). Bu dönemde dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri etiket bilgisi okumaktır. Tüketilecek her besin için detaylı içindekiler bilgisine mutlaka göz atılmalı, içeriği bilinmeyen hiçbir besin tüketilmemelidir. Eğer ev dışında yemek yenecekse yine içerik bilgisi ve çapraz kontaminasyon riski mutlaka sorgulanmalıdır. Şüphelenilen ürün mutlaka diyetisyene danışıldıktan sonra tüketilmelidir. Eğer yemek yapımı sırasında daha önce yumurta ve ürünlerinin temas ettiği malzemeler kullanılacaksa ekipmanların yumurtadan tamamen arındırıldığından emin olunmalıdır.
Yumurta diyeti yapan annenin emzirdiği bebek uzman takibinde yaklaşık 3-12 ay boyunca diyete devam etmelidir.
Günlük hayatta en sık tükettiğimiz ve bu diyette kaçınılması gereken bazı besinler ise şunlardır;
- Tüm hayvan yumurtaları,
- Tavuk,kaz,ördek eti ,
- Bazı makarnalar,
- Şehriye,
- Hazır paketli besinler,
- Kurabiyeler,
- Kekler,
- İşlenmiş etler ve
- Mayonezdir.