bağışıklık sistemimizi güçlendiren vitaminler

A VİTAMİNİ

A vitamini yağda eriyen ve depolanabilen bir vitamindir. “anti-enfektif” vitaminler olarak da adlandırılır ve vücudun enfeksiyona karşı savunmasını sağlar. A vitamini takviyesi; sıtma, akciğer hastalıkları ve HIV de dahil olmak üzere hayatı tehdit eden viral enfeksiyonlarda immün sistemi kuvvetlendirmek için tedavi amaçlı kullanılmaktadır.Aynı zamanda da Göz sağlığını korumak için A  vitaminine ihtiyaç vardır. Yetişkin bireylerde bu vitamin ihtiyacı yaklaşık günlük 600 mcg dır

En Çok A vitamini bulunan besinler:

Hayvansal kaynaklılar : karaciğer , yumurta sarısı , süt ve ürünleri , bitkisel kaynaklılar ise : Havuç , tatlı patates ,balkabağı ,mango ve brokolidir.  

B GRUBU VİTAMİNLERİ

B grubu vitaminler suda eriyen vitaminlerdir ve enerji metabolizmasında görev alırlar,  eksikliği konakçıda bağışıklık yanıtını zayıflatabileceğinden, virüs bulaşmış kişilere takviye edilmesi bu süreçte fayda sağlar. B vitaminlerinin her biri farklı besinlerden bulunur. B12 vitamini hayvansal kaynaklı besinlerde yer alırken, B1 vitamini tiamin daha çok rafine edilmemiş tahıllarda bulunur.

Diğer B grubu vitaminler yönünden zengin besinler ise:tam tahıllar, baklagiller, yumurta ve süt ürünleri, yağlı tohumlardır.

C VİTAMİNİ

C vitamini suda çözülebilen bir vitamindir ve askorbik asit olarak da adlandırılır. Başta meyve ve sebzeler olmak üzere birçok besinde bulunan güçlü bir antioksidandır. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi yüksektir. C vitamini takviyesi pnömoninin önlenmesinde rol oynar ve koronavirüsün neden olduğu enfeksiyonlara karşı da korur. 

İnsan vücudu C vitamini üretemez veya depolayamaz. Bu nedenle düzenli olarak yeterli miktarda besinlerle tüketmesi gerekir.

C vitamini için mevcut günlük alınması gereken değer 90 mg’dır.Günde 5 porsiyon mevye sebze tüketimi bu gereksinimi rahatlıkla karşılar. C vitamini pişirildiğinde kayba uğradığından mümkünse besinler çiğ ve iyi yıkanmış tüketilmeli , eğer pişirilecekse de buharda pişirme yöntemi kullanılmalıdır

Hergün tüketilmesi önerilen C vitamininden zengin besinler

Brokoli, kırmızı kapya biber,portakal,kivi, yeşil biber,kuşburnu çayı , limondur.

D VİTAMİNİ 

D vitamini sadece bir besin maddesi değil, aynı zamanda güneş ışığının yardımıyla vücudumuzda sentezlenebilen bir hormondur. Kemik bütünlüğünü korumadaki rolüne ek olarak, bağışıklık hücreleri de dahil olmak üzere birçok hücrenin olgunlaşmasını sağlar. Bağışıklık sistemimizi güçlendirerek üst solunum yolu enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olur.  Önerilen günlük değer 400-800 IU D vitaminidir.

D vitamini zengin besinler ise :

Somon ,Uskumru, Ton balığı: ancak haftada 170 g’ı aşmamak gerekir,  Yumurta sarısı ve  Yabani mantarlardır.

E VİTAMİNİ

E vitamini, lipitte çözünen ve vücutta depolanabilen bir vitamindir. A ntioksidan olarak serbest radikallere bağlanarak oksidatif stresin azaltılmasında önemli bir rol oynar.

E vit zengin besinler: Ayçekirdeği, , badem, fındık, bitkisel yağlar ve avokadodur.

ÇİNKO

Çinko diyette eser mineraldir ve bağışıklık sisteminin bağışıklık sistemini destekler. grip, nezle ve soğuk algınlığı geçirilenlerin hastalıklarının ilk günlerinde çinko takviyesi alması durumunda hastalık şiddetinin ve süresinin azaldığı kanıtlanmıştır Bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklığı artırır. Erkeklerin günde 10 mg, kadınlar ise  8 mg çinko tüketmelidir.

Çinko içeren besin kaynakları; kırmızı et, Kabuklu Deniz Ürünleri, Kurubaklagiller (nohut,mercimek,fasulye) ,Yağlı tohumlardan özellikle fındık ,fıstık,badem ve Kepekli tahıllardır.

OMEGA ‐ 3

Omega-3 yağ asitleri vücudun kendi başına üretemediği, bu yüzden dışarıdan alması gereken bir yağ asidi türüdür. İnsan vücudunda birçok temel işleve sahiptir. Depolanamadıkları için düzenli tüketilmeleri sağlık için çok önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri vardır. 

 

Yüksek Omega-3 İçeren Yağlı Balıklar: Somon, hamsi, uskumru, orkinos ve ringa balığıdır. Haftada 2-3 porsiyon bu balıklardan tüketilmesi tavsiye edilir.