KESTANE ALERJİSİ

Kestane alerjisi nadir olarak görülür ve insanların sadece küçük bir kısmının kestaneye karşı ciddi reaksiyon riski vardır. Kestane alerjisi genellikle meyve ve sebzelere karşı alerji ile birlikte görülür. Bunun nedeni farklı bitkilerdeki proteinlerin kestane ile benzerlik göstermesinden kaynaklı çapraz reaksiyondur.

Kestane Alerjisi Belirtileri

Kestane alerjisinin belirtileri genellikle hırıltı, boğaz şişmesi, nefes almada güçlük ve kan basıncında bir düşüş olabilir. Bu ciddi alerji durumuna alerjik şok veya anafilaksi denilmektedir. Kestane alerjisi olan insanlar, şeftali ve elma gibi diğer LTP içeren gıdalara karşı da alerji geliştirmiş olabilir.

Lateks ile çapraz reaksiyon – Lateks Gıda Sendromu

Lateks alerjisi, temelde mesleki olarak lateks kullanımının artması nedeniyle ortaya çıkan bir sorundur. Lateks içindeki proteinlerin bazıları kestane de dahil olmak üzere bazı gıdalardaki proteinlere benzer yapıdadır. Bu gruptaki diğer yiyecekler arasında avokado, muz, kivi, şeftali, domates, patates ve tatlı biber bulunur. Bu tip alerjinin çapraz reaksiyonundan sorumlu proteinler, kitinazlar olarak bilinen bir protein ailesindendir.

İnsanların hem latekse hem de bu yiyeceklerin bir veya daha fazlasına alerjisi olduğunda bu durum Lateks Gıda Sendromu olarak bilinir. Hastalar sıklıkla lastik eldiven kullanırken veya balon şişirirken hırıltı, cilt, göz, burun veya ağız kaşıntısı fark ederler. Gıdalara reaksiyonlar genellikle hafiftir, hayatı tehdit edici değildir ve şunları içerir:

  • Dudak, dil, ağız içi, damak ve kulaklarda kızarıklık, şişme veya kaşıntı,
  • Boğazın kaşınması ve şişmesi,
  • Yemek borusu veya midede ağrı, bulantı, kusma
  • Hapşırma, burun akıntısı veya burunda kaşıntı, gözde kızarıklık, şişlik veya sulanma.

Eğer şiddetli alerjik reaksiyon riski taşıyorsanız, yanınızda mutlaka bir adrenalin oto-enjektörü (penepin) ve bir antihistaminik taşımanız önerilir.

Latekse alerjisi olan kişiler, lateksin kullanıldığı tıbbi uygulama ve diş tedavileri sırasında risk altındadır.  Kestane, avokado, muz, kivi, şeftali, domates, patates ve tatlı biber alerjiniz varsa bu besinlerin yanında latekse karşı da bir alerji testi yaptırmanızın faydası olacaktır. Moleküler alerji testleri daha detaylı ve kapsamlı bilgi sağladığı için bu gibi durumlarda tercih edilebilir.

Fıstık ve Ağaç yemişleri

Kestane, fıstık ve ağaç yemişlerinden (badem, ceviz, kaju fıstığı, Brezilya fındığı gibi) farklı bir botanik kategorisindedir. Kestane alerjisi olan çoğu insan fıstık ve ağaç yemişlerini tolere edebilir. Ancak nadir olarak kestane alerjisi olanlarda ağaç yemişlerine karşı alerji de bildirilmiştir. Bu sebeple tanı konmuş kestane alerjinizin olması durumunda ağaç yemişlerini doktorunuza danışarak tüketmeniz önerilir.

Kestane nerede kullanılır?

Kestaneye alerjiniz varsa tükettiğiniz tüm yiyeceklerin etiketini dikkatlice okuyun ve ev dışında yemek yediğinizde ürünün içeriğini her zaman sorgulayın.

Kestane genellikle kavrulmuş olarak tüketilir. Konserve, püre veya kestane unu olarak da bulunur. Banon, özellikle Avrupa’da tüketilen, pastörize edilmemiş keçi sütünden yapılmış, kahverengi kestane yapraklarına sarılmış ve rafya ile bağlanmış bir peynirdir. Kestane alerjisi olanlar bu ürüne karşı da tepki gösterebilir. Uzak Doğu’da ise yemek pişirmede kestane kullanımı yaygındır, Bu nedenle o bölgeye seyahat ediyorsanız veya yemeklerini tüketiyorsanız dikkatli olmanız gerekir.

Kestane Çeşitleri

Su Kestanesi

Doğu mutfağında yaygın olarak tüketilen su kestaneleri, kestaneden farklı bir botanik aileden gelir. Su kestaneleri, singoda unu olarak da kullanılabilir ve Asya yemeği tariflerinde derin kızartma için kullanılır. Tatlı kestaneye alerjisi olanlar normalde sorunsuz bir şekilde su kestanesi yiyebilirler. Her ikisine de beraber alerji çok nadir durumlarda görülür.

At kestanesi (conkers)

Tatlı kestaneye alerjisi olan insanlar genellikle at kestanesine de tepki olup olmayacağını merak ederler. İki kestane türünün botanikleri birbirlerinden farklıdır ve kestane alerjisi olan kişiler at kestanesine karşı tepki göstermezler.

Ayrıca at kestanesi polenine ve at kestanesi temastan kaynaklanan deri döküntüsü sonrası kestane alerjisi gelişebilir. Bu alerji çeşidi kestane yenmesine verilen alerjik reaksiyonlardan farklıdır.

Özetleyecek olursak;

  • Kestane alerjisi nadirdir ve kuruyemiş alerjileri ile ilişkili değildir,
  • Kestane alerjileri; polen alerjisi, sebze ve meyve alerjileri ile çapraz reaksiyon nedeniyle görülebilir.
  • Lateks alerjisi olanlarda da çapraz reaksiyon nedeniyle kestaneye karşı tepki görülebilir,
  • Kestane için şiddetli alerji nadirdir, ancak tanı konmuş kestane alerjiniz varsa yanınıza mutlaka adrenalin oto-enjektörü(penepin) bulundurmanız önerilir.